Data Representation in Computer Science Class 11

Data Representation in Computer Science Class 11 Notes and Questions for CBSE Exam. The Question and answer from NCERT and Sumita Arora Computer Science (Python) Book solution for self study of students. Short and long answers questions as per latest syllabus and exam pattern.

Hi, Students today we are going to do some of the Data Representation questions which has Binary, Hexadecimal, Octal, decimal

Question 1:Explain octal and hexadecimal number.
Answer:Octal number system contains 8 numbers from 0 to 7 i.e 0,1,2,3,4,5,6,7 to represent any binary number . Bigger binary number will also made from 0 to 7. 8,9,10 will not come in the any number representation as it is octal number representation.
Hexadecimal number system contain 16 symbols made of number and alphabets 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A,B,C,D,E,F . This 16 number will show any number representation in Hexa decimal i.e 16 numbers.

Question 2:Explain decimal and binary number.
Answer:Decimal number contain 10 digits and it is the same as the number read in classes i.e 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 so any number is represented in decimal.
Binary number system contains 0,1 all the number are represented by this two digit i.e decimal 10 will be written as 1010.

Question 3:Convert (160)10 to binary form.
Answer:

Decimal to binary


Therefore : (160)10 =(10100000)2.

Question 4:Convert (0.35)10 to binary form.
Answer:Now we have to convert the part after decimal:

Question 5:Convert (39286)10 to octal form.
Answer:


(39286)10 = (114566)8

Question 6:Convert (0.2)10 to the binary form.
Answer:


(0.2)10= (0.0011)2

Question 7:Convert (423.03125)10 to octal form.
Answer:


second we convert the fraction part by multiplying fraction part by 8 repeatedly.

Question 8:Fill the correct entry.             

DecimalBinaryOctal
00000
10011
2?2
3Oil3
41004
51015
?1106
7??

Answer:

DecimalBinaryOctal
00000
10011
20102
3Oil3
41004
51015
61106
71117

Long Answer Type Questions (4 marks each]

Question 1:Do as directed :
(a) Convert the Decimal number 781 to its Binary equivalent.
(b) Convert Binary number 101101.001 to its decimal equivalent.
(c) Convert Octal number 321.7 into its Binary equivalent.

Answer:

decimal to binary



Question 2: Do as directed :
(a) Covert the Hexadecimal number 3BC into its Binary equivalent
(b) Convert the Binary number 10011010.010101 to its Hexadecimal equivalent.
(c) Convert the Decimal number 345 into Octal number.

Answer:

hexadecimal to binary


Question 3: Do as directed
(a) Convert the Hexadecimal number ABF.C into Octal number.
(b) Covert the Octal number 576 to Decimal.
(c) Convert the Hexadecimal number A5C1 to Decimal,

Answer:

Internal Storage Encoding Of Characters

Short Answer Type Questions-II

Question 1:What is ASCII ?
Answer: It is acronym for the American Standard Code for Information Interchange. It is used in most microcomputers and minicomputers and in many mainframes. It is a 7-bit code so it has 27 = 128 possible code groups. 

Question 2:What is ISCII ?
Answer: Its full form is Indian Standard Code for Information Interchange. It is a 8-bit code so it has 28 = 256 possible code groups. It retains all ASCII characters and offers coding for Indian characters also. It is bigger than ASCII.

Question 3:What do you understand by Unicode ?
Answer:
Unicode is an information technology standard for the consistent encoding, representation, and handling of text expressed in most of the world’s writing systems. The standard, which is maintained by the Unicode Consortium, defines 143,859 characters covering 154 modern and historic scripts, as well as symbols, emoji, and non-visual control and formatting codes.

Question 4:Expand the following:
1. ASCII
2. ISCII

Answer: ASCII: American Standard Code for Information Interchange.
ISCII : Indian Standard Code for Information Interchange. 

Thank you for reading Data representation in computer science class 11

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *